top of page

אמפתיה לעצמי – יש דבר כזה!

כיצד לתת אמפתיה לעצמי באמצעות תקשורת מקרבת?


אמפתיה עצמית היא אחד המרכיבים החשובים ביותר לבריאות הנפשית ולתחושת רווחה אישית. הכרה בצרכים וברגשות שלנו מאפשרת לנו לטפל בעצמנו בצורה טובה יותר ולהוביל חיים מאוזנים ומספקים. עם זאת, רבים מאיתנו אינם רגילים להפנות את תשומת הלב לעצמנו.

במאמר זה נבחן את החשיבות של אמפתיה עצמית, את האתגרים הכרוכים בכך, ונראה כיצד ניתן לפתח אותה.

 

מדוע הכרה בצרכים וברגשות חשובה?

 

1. בריאות נפשית ואיזון רגשי

הכרה ברגשות ובצרכים שלנו היא המפתח לשמירה על בריאות נפשית ואיזון רגשי. כשאנו מעניקים לעצמנו את תשומת הלב והאכפתיות שאנו זקוקים לה, אנו יכולים להתמודד טוב יותר עם לחצים ומצבים מאתגרים.

 

2. פיתוח מערכות יחסים בריאות

כשאנו מודעים לצרכים ולרגשות שלנו, אנו יכולים לבטא אותם בצורה ברורה ואפקטיבית, כך שנהיה מובנים יותר. זה מוביל למערכות יחסים בריאות ומכבדות יותר, שבהן כל הצדדים מרגישים מובנים ומוערכים.

 

3. הגברת הביטחון העצמי

הכרה בצרכים וברגשות שלנו מעצימה אותנו ונותנת לנו את הביטחון לפעול לפי מה שמתאים לנו ולהציב גבולות נכונים בחיינו האישיים והמקצועיים.

 

האתגרים בהכרה בצרכים וברגשות

 

- חינוך

רובנו חונכנו להעמיד את צרכינו האישיים בצד לטובת אחרים, מה שיכול להוביל לתחושות של תסכול וחוסר סיפוק.

 

- שיפוט עצמי וביקורת פנימית

רבים מאיתנו נוטים לשפוט את עצמנו בחומרה ולהתעלם מהצרכים והרגשות שלנו, מתוך תחושת חובה להיות "חזקים" ו"עצמאיים". 

 

- חוסר מודעות

לעיתים, אנו פשוט לא מודעים לצרכים ולרגשות שלנו. אנו מתמקדים בעבודה, במשפחה ובמחויבויות אחרות ושוכחים להקשיב לעצמנו.

ויותר מכך, באותם רגעים של כעס או פגיעה, אנחנו עסוקים בכמה מישהו אחר "לא בסדר" ובורחים מעצמנו, מלתת לעצמנו את אותה אמפתיה שכל כך חשוב לנו לקבל דווקא ברגעים האלה.

 

איך לפתח אמפתיה עצמית על ידי הכרה בצרכים וברגשות?

 

- התבוננות פנימית

כשאתם חווים רגש עז, עצרו לרגע והקשיבו לו. שאלו את עצמכם: "מה הוא הרגש הזה בדיוק? מה אני צריך כרגע כדי להתמודד עם זה?" הרגש הוא כלי שמסייע לנו להבין מה קורה בתוכנו, ואין להתעלם ממנו.

 

- תעדוף צרכים אישיים

תנו לצרכים שלכם מקום בסדר העדיפויות שלכם. זה ממש לא חייב לבוא על חשבון צרכיהם של אחרים! בתקשורת מקרבת אנחנו יוצאים מנקודת ההנחה שהצרכים שלנו ושל זולתנו, חשובים ממש באותה המידה. פשוט, הכירו בכך שמילוי הצרכים שלכם הוא חיוני לבריאות הנפשית ולרווחה האישית שלכם.

 

- בקשה למילוי הצרכים

הכרה בצרכים שלכם מאפשרת לכם להיות ברורים ומדוייקים בבקשה שלכם מהצד השני, אותה בקשה שמבטאת את הדרך שבה הייתם רוצים למלא את הצורך.

 

- לגיטימציה לרגשות

הכירו בכך שהרגשות שלכם הם לגיטימים וראויים להכרה. אמרו לעצמכם: "זה בסדר ואנושי להרגיש כך. הרגש הזה חשוב ויש לו מקום בחיי."

 

דוגמאות לאמפתיה עצמית בחיי היומיום

 

במקום העבודה

כשאתם מרגישים עומס בעבודה, הכירו בצורך שלכם למנוחה ואיזון. אמרו לעצמכם: "אני מרגיש עייף וצריך מנוחה / התאווררות. אקח כמה דקות להתרענן ולהיטען מחדש."

 

במערכות יחסים

כשבאים אליכם בביקורת או טענה ואתם חווים את עצמכם מותקפים, הכירו ברגש שעולה. אמרו לעצמכם: "אני כרגע מבוהל/ת מהטענה הזאת"

 

במצבים של קבלת החלטות

כשאתם עומדים בפני החלטה חשובה, הכירו בצרכים וברגשות שלכם. שאלו את עצמכם: "מה באמת חשוב לי כאן? מה הצרכים שלי בהחלטה הזו?"

 

קבלו תרגול מעולה בהכרה בצרכים וברגשות:

בשיחות שלכם עם עצמכם, כשאתם חווים רגש עוצמתי של כעס / אכזבה / תסכול / חשש וכד', נסו לדבר עם עצמכם כפי שהייתם מדברים עם חבר או חברה טובים.

נסו, זה עובד!!

 

לסיכום

 

אמפתיה עצמית, דרך הכרה בצרכים וברגשות שלנו, היא מיומנות חיונית לשיפור הבריאות הנפשית, פיתוח מערכות יחסים בריאות והגברת הביטחון העצמי. על ידי הקשבה פנימית, התבוננות ברגשות, מתן עדיפות לצרכים, בקשה למילוי צרכים ולגיטימציה לרגשות, נוכל לפתח את היכולת להעניק לעצמנו את ההבנה והחמלה שאנו מעניקים לאחרים.


אם אתם מעוניינים להעמיק בנושא וללמוד כיצד לפתח אמפתיה עצמית בחיי היומיום שלכם, אני מזמינה אתכם לפנות אליי.

אשמח לסייע לכם לפתח את היכולות הללו וליצור שינוי חיובי בחייכם.

 

 

Comments


bottom of page