top of page

תקשורת מקרבת בזוגיות

עצות וטיפים ליישום תקשורת מקרבת במערכות יחסים זוגיות


מערכות יחסים זוגיות מלאות באתגרים ורגעים מורכבים. בין אם מדובר במתחים יומיומיים, ויכוחים על חלוקת המשימות בבית או חוסר תקשורת ותחושות של תסכול ואי הבנה, כמעט כל זוג נתקל בבעיות תקשורת בשלב כלשהו של הקשר. אחד הקשיים המרכזיים הוא הנטייה שלנו להאשים את בן/בת הזוג, לשפוט אותם או להתגונן במקום לנהל דיאלוג פתוח ומכבד. התוצאה היא מעגל של כעס, עלבון וריחוק רגשי שמקשה על פתרון בעיות ומעמיק את הקונפליקטים.

 

תקשורת היא המפתח להצלחה בכל מערכת יחסים, ובמיוחד בזוגיות. כאשר הקשר מבוסס על תקשורת מקרבת (Nonviolent Communication - NVC), הסיכוי למערכת יחסים בריאה ומספקת גדל באופן משמעותי. תקשורת מקרבת, שפותחה על ידי ד"ר מרשל רוזנברג, מספקת כלים יעילים להתמודדות עם קונפליקטים ולחיזוק הקשר הזוגי דרך הבנה הדדית, אמפתיה והקשבה עמוקה. במאמר זה, נציג עצות וטיפים ליישום תקשורת מקרבת במערכות יחסים זוגיות.


עקרונות הבסיס של תקשורת מקרבת:

 

לפני שנגיע לעצות וטיפים ליישום תקשורת מקרבת בזוגיות, נבין את ארבעת העקרונות הבסיסיים שעליהם מבוססת גישה זו:

 

1. תצפית ללא שיפוט:

התמקדו בעובדות ולא בפרשנות או בהאשמות. לדוגמה, במקום לומר "אתה אף פעם לא עוזר", אמרו "במהלך השבוע האחרון, שמתי לב שלא חלקנו את משימות הבית".

 

2. ביטוי רגשות:

שתפו את רגשותיכם בצורה כנה וישירה. לדוגמה, "כשאנחנו לא חולקים במשימות, אני מתוסכלת".

 

3. זיהוי צרכים:

הבינו את הצרכים שעומדים מאחורי הרגשות. לדוגמה, "חשובה לי השותפות במטלות הבית כדי שגם לי יהיה לי יותר זמן למנוחה ולפנאי".

 

4. בקשות ברורות:

הציגו בקשות קונקרטיות וברורות שיכולות לעזור לענות על הצרכים שלכם. לדוגמה, "בוא/י נשב יחד לראות איך לחלוק את משימות הבית"

 

טיפים ליישום תקשורת לא אלימה בזוגיות

 

1. פיתוח מיומנויות הקשבה פעילה:

הקשבה פעילה כוללת נוכחות מלאה בשיחה, ללא הפרעות. כאשר בן/בת הזוג מדבר, הקשיבו באמת למה שנאמר, בלי לתכנן את התגובה שלכם מראש. נסו להבין את הרגשות והצרכים מאחורי המילים. לדוגמה, אם בן/בת הזוג אומר/ת "אני מרגיש /ה שהכל נופל עלי", שאלו: "את/ה מרגיש עומס ואת/ה צריך/ה ממני יותר שיתוף פעולה ?"

 

2. שימוש בשפה חיובית ומקדמת:

הימנעו מהאשמות וביקורת, ובמקום זאת השתמשו בשפה חיובית שמקדמת הבנה ושיתוף פעולה. לדוגמה, במקום לומר "אתה אף פעם לא מקשיב לי", אפשר לומר "חשוב לי להיות מובן/ת ולדעת שאת/ה מקשיב/ה לי. תן/י לי לסיים לדבר".

 

3. הבעת אמפתיה:

היו פתוחים להרגיש את רגשותיו/ה של בן/בת הזוג ולתת להם מקום. אמפתיה היא המפתח להבנה עמוקה יותר ולחיזוק הקשר. כאשר בן/בת הזוג משתף רגשות, נסו להגיב באמפתיה: "זה בטח ממש מתסכל מה שאת/ה מתאר/ת וקשה לך"

 

4. תרגול סבלנות וסובלנות:

הבינו שתהליך הטמעה של תקשורת מקרבת הוא תהליך שדורש זמן וסבלנות. כל שינוי משמעותי מצריך זמן להטמעה ולהסתגלות. היו סובלניים כלפי עצמכם וכלפי בן/בת הזוג בתהליך זה. לדוגמה, אם לא הצלחתם ליישם את כל העקרונות בשיחה מסוימת, היו סלחניים ונסו שוב בפעם הבאה. או אם אתם מיישמים איזה עיקרון אך בן/בת הזוג עדיין לא – גם אז היו סלחניים וחומלים. הבינו שזה תהליך.

 

5. תמיכה הדדית והתחשבות:

תמכו בבן/בת הזוג שלכם והיו קשובים לצרכים שלהם. הראו שאתם שם בשבילם, גם ברגעים קשים. התייחסו אליהם כבני אדם, בני אנוש. כאשר אתם תומכים זה בזה, אתם בונים תשתית חזקה למערכת יחסים יציבה ובריאה. לדוגמה, "אני רואה שאתה עובר תקופה קשה בעבודה. איך אני יכולה לעזור לך להרגיש יותר בנוח בבית?"

 

דוגמאות ליישום תקשורת מקרבת בזוגיות

 

1. דוגמה למצב של קונפליקט על זמן איכות:

   - תצפית: "שמתי לב שבשבועות האחרונים אנחנו לא מבלים הרבה זמן יחד."

   - רגש: "זה גורם לי להרגיש מרוחק ממך ולעיתים בודד/ה."

   - צורך: "חשובה לי הקירבה בינינו."

   - בקשה: "נוכל לקבוע ערב בשבוע שבו נבלה יחד, בלי הפרעות?"

 

2. דוגמה למצב של אי הבנה בקשר לחלוקת משימות בבית:

   - תצפית: "בזמן האחרון יש לי הרבה עומס עם משימות בבית."

   - רגש: "אני מרגיש/ה עייף/ה ומעט מתוסכל/ת."

   - צורך: "חשוב לי יותר שיתוף פעולה במשימות האלה כדי שיהיה לי יותר זמן ומנוחה."

   - בקשה: "בוא/י נראה יחד איך לחלק את המשימות באופן שווה יותר?"

 

התמודדות עם רגשות קשים באמצעות תקשורת לא אלימה

 

בזוגיות, לעיתים קרובות מתעוררים רגשות קשים כמו כעס, עצב או תסכול. באמצעות תקשורת מקרבת, ניתן להתמודד עם רגשות אלו בצורה בונה ולא מזיקה.

 

1. זיהוי רגשות וצרכים:

כאשר אתם חווים רגש לא נוח, עצרו לרגע ונסו להבין מה אתם מרגישים ומה הצורך שעומד מאחורי הרגש הזה. לדוגמה, אם אתם כועסים כי בן/בת הזוג שכח/ה משהו חשוב, ייתכן שהצורך שלכם הוא הקשבה / כבוד / אחריות וכו'.

 

2. שיתוף רגשות וצרכים:

שתפו את בן/בת הזוג ברגשות ובצרכים שלכם בצורה פתוחה וכנה. זה יכול להיות קשה בהתחלה, אבל זהו צעד חשוב ליצירת הבנה ושיתוף פעולה.

 

3. בקשות בונות:

הציגו בקשות קונקרטיות וברורות שמטרתן לענות על הצרכים שלכם ולעזור לפתור את המצב. לדוגמה, " תוכל לסמן את הימים החשובים שלנו ביומן שלך כדי שלא תשכח אותם?"

 

סיכום

 

ניהול קונפליקטים באמצעות תקשורת מקרבת בזוגיות הוא דרך מצוינת לבנות קשר חזק ובריא המבוסס על הבנה, כבוד ואמפתיה. באמצעות הקשבה פעילה, שימוש בשפה חיובית, הבעת אמפתיה, תרגול סבלנות ותמיכה הדדית, ניתן להתמודד עם קונפליקטים ורגעים קשים בצורה בונה ומכבדת. הזוגיות שלכם יכולה להתחזק ולהתעמק כאשר אתם מיישמים את עקרונות התקשורת המקרבת בחיי היומיום שלכם!

 

אם אתם מעוניינים להעמיק בנושא וללמוד כיצד לפתח את היכולות הללו בחיי היומיום שלכם, אני מזמינה אתכם לפנות אליי. אשמח לסייע לכם לפתח את היכולות הללו וליצור שינוי חיובי בחייכם ובמערכת היחסים שלכם.


Comments


bottom of page